OVER MIJ

Ik heb 18 jaar als huisarts gewerkt. Daar zag ik hoe hoog de drempel voor veel mensen is om over seksuele problemen te praten.  En hoeveel impact een vervelende seksuele ervaring kan hebben. Ik merkte dat het probleem vaak lang onbesproken blijft als je daar als huisarts niet actief naar vraagt. Uit schaamte of ongemak. Ik leerde om er wel naar te vragen en zag hoeveel verlichting dat brengt.

Ik wilde daar meer in kunnen bieden. In 2014 rondde ik de postdoctorale opleiding Seksuologie bij RINO Amsterdam af. Sindsdien werkte ik ook als seksuoloog binnen het gezondheidscentrum. In 2020 besloot ik om me daar volledig op te richten en ben ik een eigen praktijk gestart als arts en seksuoloog in Utrecht. Daarnaast werk ik een dag per week als seksuoloog bij Bergman Clinics afdeling Vrouw in Hilversum.

Seks! een leven lang leren, is het boek dat mijn opleider Rik van Lunsen samen met Ellen Laan schreef. Dat motto hanteer ik ook voor mezelf als professional. Ik raak nooit uitgeleerd. Mijn nieuwsgierigheid helpt me daarbij. Altijd weer op zoek naar het verhaal achter de persoon die met een vraag bij me zit. Esther Perel is daarin een voorbeeld voor me. En door deelname aan intervisie, multidisciplinair overleg en individuele supervisie toets ik mijn eigen handelen.

Ik ben Veerle Jacobs, geboren (1972) en getogen in Maastricht. Voor mij is seks en plezier in seks niet een vanzelfsprekendheid. Ik groeide op in een warm gezin met een redelijk vrije norm over seks en intimiteit. Toch voelde ik me als jonge vrouw niet helemaal vrij om mijn eigen seksualiteit te ontdekken. Het plezier in seks en gemak bij intimiteit heb ik in de loop der jaren geleerd. En ik ben nog steeds op reis.